ARHIVA 2006 2007 2008 2009 2010 2011

2009. godina

10. prosinca 2009. 10. OBLJETNICA SMRTI dr. FRANJE TUĐMANA

 

 

10. prosinca 2009. 10. OBLJETNICA SMRTI dr. FRANJE TUĐMANA

 

DR.    F R A N J O     T U Đ M A N
( 1922. – 1999. )

PREDSJEDNIK HRVATSKE DRŽAVE
I
VRHOVNI ZAPOVJEDNIK HRVATSKIH ORUŽANIH SNAGA

10. OBLJETNICA SMRTI
( 10.12.1999. – 10.12.2009. )

 

DR. FRANJO TUĐMAN (14. svibnja 1922 - 10. prosinca 1999.)

 

Desetoga prosinca 1999. godine umro je predsjednik Hrvatske Države dr. Franjo Tuđman. Od tada je prošlo deset godina. Kada bi vrijeme razdijelili na ono do smrti i poslije smrti dr. Franje Tuđmana vidjeli bi, da smrti zapravo nema, jer da je ima, onda bi prestali mnogi napadaji na osobu i djelo dr. Franje Tuđmana. Vjernici, oni koji vjeruju u Svevišnjeg Stvoritelja, iz poštovanja prema osobi umrloga i prema njegovoj duši, umrlima daju mir očekujući ponovni susret, dok nasuprot, nevjernici, po nekakvim vražjim zakonima uz žive ni umrlima ne daju mira.

I tako, 10. prosinca 1999. godine, dan kada je umro dr. Franjo Tuđman, s ovog gledišta nije promjenio gotovo ništa. Mi koji smo ga voljeli i poštivali i dalje ga volimo i poštivamo, zahvalni mu prije svega na velikom djelu slobodne i nezavisne Hrvatske Države, dok svi oni kojima je Hrvatska Država smetala, s istom mržnjom nastavljaju ga napadati. Oni se nikako ne mogu pomiriti sa činjenicom da je Hrvatska slobodna i nezavisna Država i stoga s nesmiljenom žestinom napadaju njezinog predvoditelja i duhovnog oca. Znaju oni da je dr. Franjo Tuđman duhovni, vojnički i politički otac Domovine i zato njima smeta sve što je hrvatsko, sve što je vezano uz njegovo ime i djelo.

Danas, deset godina od 10. prosinca 1999. godine, sretni smo što je naš predvoditelj i naš vođa bio dr. Franjo Tuđman, sretni što smo kao naraštaj Hrvata pod njegovim vodstvom izborili slobodnu Državu, sretni što smo na temeljima žrtve prethodnih naraštaja stvorili Državu i što ju slobodnu možemo predati naraštaju sinova i unuka, onim Hrvatima koji će tek doći. Zato je dr. Franjo Tuđman velik, zato je voljen i poštovan. Zapravo u ovom njegovom velikom djelu sabrala su se sva njegova djela, sva njegova dobrota i ljubav, sav njegov život.

Činjenica koju se ne smije smetnuti s misli i koju se uvijek mora imati pred očima je ta da, govoreći o dr. Franji Tuđmanu kao državniku, kao političaru, kao predvoditelju nastanka slobodne Hrvatske Države, uvijek u mislima su i hrvatski branitelji, posebice oni koji su svoje živote ugradili u temelje Države kao i mnogi dužnosnici predvođeni Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom, Antom Gotovinom, Mirkom Norcem i mnogim drugima.

Svi zajedno čine jedno veliko ime, a to veliko ime je Domovinski rat, ime koje moramo slaviti, ime koje moramo veličati, obilježavati, ime koje se nikada ne smije zaboraviti. Pisati i govoriti o dr. Franji Tuđmanu, još za njegova ovozemaljskoga  života, značilo je pisati i govoriti o povijesti, prije svega o povijesti Hrvatskoga Naroda i Hrvatske Države, a danas to više nije samo govor o povijesti već istovremeno i o sadašnjosti i o budućnosti Hrvatskoga Naroda i Hrvatske Države.

Između dr. Franje Tuđmana i Hrvatske Države i Hrvatskoga Naroda mogu se staviti znaci jednakosti, znaci istosti.

Svih ovih godina od 1999., od veličanstvenog ispraćaja na zagrebačkom groblju Mirogoj, hrvatski je narod na dostojanstven način obilježio 10. prosinca, dan kada je dr. Franjo Tuđman umro.

Stotine tisuća Hrvata i svih ljudi dobre volje pohode na grob hrvatskog predsjednika, a posebno na njegov rođendan, povodom blagdana Hrvatske Države, na dan Svih svetih i na dan smrti 10. prosinca.

Danas, promišljajući o osobi i djelu dr. Franje Tuđmana, što nam je vodilja i putokaz, upućujemo pitanje svima nama: koliko zaista poznajemo osobu i djelo dr. Franje Tuđmana, koliko čitamo njegove knjige, njegove govore?

Danas kada imamo Državu i kada smo slobodan narod, ne smijemo dopustiti da ovlada neznanje, da ovlada ravnodušnost i malodušnost, ne smijemo dopustiti da ovlada površnost, a da nam se to ne dogodi čitajmo riječi dr. Franje Tuđmana, pohodimo njegov grob na Mirogoju, a tko ne može pohoditi na Mirogoj neka pohodi na najbliži grob hrvatskog vojnika. Svi oni koji su stariji i nisu u mogućnosti pohoditi na njegov grob u Zagrebu, neka se jave u našu Udrugu i mi ćemo ih odvesti na Mirogoj, jer svakom Hrvatu koji želi posjetiti grob dr. Franje Tuđmana ta želja mora biti i omogućena.

Tisuće poklonika ideje i djela dr. Franje Tuđmana i ove je godine na zagrebačkom groblju Mirogoj odalo počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

Neka vječno živi uspomena na osobu i djelo dr. Franje Tuđmana.

 

Povodom 10. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana (10.12.1999. – 10.12.2009.), predsjednika Hrvatske Države i Vrhovnog zapovjednika Hrvatskih oružanih snaga, članovi Udruge Cetin – 1527. posjetiti će 10. prosinca 2009.g. (četvrtak) grob dr. Franje Tuđmana, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Polazak iz Cetingrada je u 08,00 sati sa Trga hrvatskih branitelja. Okupljanje članova Udruge u Zagrebu je kod Crkve Krista Kralja na groblju Mirogoj u 10,00 sati. Poslije počasti dr. Franji Tuđmanu, članovi Udruge posjetiti će groblje Hrvatskih branitelja na Mirogoju, grob ratnog ministra obrane Gojka Šuška, grob Brune Bušića, grob Oca Domovine dr. Ante Starčevića u Šestinama i Oltar Domovine na Medvedgradu.

                                                                                                                                        Predsjednik

                                                                                                                                     Milan Bogović

Na dan desete obljetnice smrti predsjednika Hrvatske Države i Vrhovnog zapovjednika Hrvatskih Oružanih Snaga dr. Franje Tuđmana, 10. prosinca 2009. godine čelništvo Udruge posjetilo je njegov grob na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Na groblju Mirogoj, uz grob dr. Franje Tuđmana zapaljene su svijeće na grobovima Gojka Šuška, Brune Bušića, kod Križa na groblju Hrvatskih branitelja Domovinskog rata 1991-1995.g. i na groblju Hrvatskih vojnika iz Drugog svjetskog rata. Poslije Mirogoja posjećen je spomenik oca Domovine dr. Ante Starčevića u Šestinama i Oltar Domovine na Medvedgradu.

    

grob dr. Franje Tuđmana

 

   

 

obitelj Tuđman

 

      

                               grob Gojka Šuška                                                                grob Brune Bušića

 

    

                      grob dr. Ante Starčevića                                           groblje vojnika hrvatskih oružanih snaga
                                                                                                                 Hrvatske Države 1941 - 1945 g.

Na vrh

 

 

 

 
 

© 2008. Udruga Cetin - 1527.