ARHIVA 2006 2007 2008 2009 2010 2011

2006. godina

05. kolovoza 2006.OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUGE

U ruševinama Starog grada Cetina osnovana je 05. kolovoza 2006. g. Udruga Cetin - 1527.     Više...

 

06. rujna 2006. HODOČASNICI „LANCA ISTINE O DOMOVINSKOM RATU I ZATOČENIM HRVATSKIM GENERALIMA“ NA CETINU

Hodočasnici „Lanca istine o Domovinskom ratu i zatočenim hrvatskim generalima“ koji pješice hodočaste od Gline do Udbine danas su na svom hodočasničkom putu prošli kroz Cetingrad i posjetili su Stari grad Cetin.    Više...

 

19. rujna 2006.LIJEČNICI – UMIROVLJENICI IZ KARLOVCA POSJETILI CETINGRAD I  CETIN

Liječnici–umirovljenici iz Karlovca posjetili su Cetingrad i Stari grad Cetin.    Više...

 

21. rujna 2006. – RAZGOVOR SA MARINKOM MILČIĆEM, ZAMJENIKOM ŽUPANA KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Zamjenik župana Karlovačke županije Marinko Milčić primio je u radnu posjetu predsjednika i tajnika Udruge Milana Bogovića i Ivana Matešu.   

 

 

Više...

 

28. rujna 2006. – DJELATNICI MINISTARSTVA KULTURE -  REGIONALNOG ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE KARLOVAC NA CETINU

Djelatnici Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture arheologinja Sonja Jakšić i arhitekta Krešimir Raguž posjetili su Stari grad Cetin....    Više...

 

08. listopada 2006. –  PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI HRVATSKE DRŽAVE I UREĐENJE CETINA

U organizaciji Udruge Cetin – 1527. održano je obilježavanje 08. listopada - Dana Nezavisnosti Hrvatske Države. Dan Nezavisnosti Hrvatske Države proslavljen je radno i svečano.     Više...

 

26. studenog 2006.   4. DAN SJEĆANJA I ZAHVALNOSTI U CETINGRADU

Četvrti Dan sjećanja i zahvalnosti održan je 26. studenoga 2006. g. u Cetingradu    Više...

.

18. prosinca 2006. – Proslava 480-e obljetnice zasjedanja Hrvatskog Državnog Sabora (Pozivnica)    Više...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05. kolovoza 2006. – OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUGE

 

U ruševinama Starog grada Cetina osnovana je 05. kolovoza 2006. g. Udruga Cetin - 1527. Udruga je osnovana na spomendan Vojno - redarstvene akcije „Oluja“, kada su hrvatski vojnici i redarstvenici na veličanstven i junački način oslobodili do tada privremeno zauzeta područja Hrvatske i zauvijek protjerali srpskog okupatora. Osnivanjem Udruge na spomendan „Oluje“ željelo se povezati dva velika događaja hrvatske povijesti i hrvatskoga naroda – željelo se povezati 01. siječnja 1527. g., kada je na Cetinu održano zasjedanje Hrvatskog Državnog Sabora i 05. kolovoza 1995. g., kada su Hrvatske Oružane Snage, pod vodstvom predsjednika Hrvatske Države i zapovjedništvom Vrhovnog zapovjednika Hrvatskih Oružanih Snaga dr. Franje Tuđmana  oslobodile do tada okupirana područja.

 

Osnivačkoj skupštini nazočili su: Milan Bogović, Dragan Brajdić, Mile Brajdić, Slavko Brajdić, Mile Capan, Miodrag Capan, Miroslav Capan, Mate Cvitković, Ivan Filipčić, Jure Flanjak, Ivan Mateša, Nikola Matić, Marko Medved, Vladimir Medved, Nikola Paulić i Milan Vuković.

 

Za predsjednika Udruge izabran je Milan Bogović, za zamjenika predsjednika Mile Capan, za tajnika Ivan Mateša, a za rizničara Vladimir Medved.

 

Predsjednik Milan Bogović obratio se nazočnima iznijevši plan rada gdje je u središte djelovanja stavio poduzimanje radnji vezanih za očuvanje, rekonstrukciju i obnovu Cetina. Uz radnje koje su usmjerene prema Ministarstvu kulture Udruga će na prostoru Cetina organizirati obilježavanje značajnih događaja iz hrvatske povijesti kao i druge kulturne događaje.

 

Vrhunac osnivačke skupštine i svečani čin početka rada Udruge Cetin – 1527. bilo je podizanje hrvatskog stijega na vrh Starog grada Cetina.    Na vrh

 

 

06. rujna 2006. – HODOČASNICI „LANCA ISTINE O DOMOVINSKOM RATU I ZATOČENIM HRVATSKIM GENERALIMA“ NA CETINU

 

Hodočasnici „Lanca istine o Domovinskom ratu i zatočenim hrvatskim generalima“ koji pješice hodočaste od Gline do Udbine danas su na svom hodočasničkom putu prošli kroz Cetingrad i posjetili su Stari grad Cetin. Hodočasnici su na hodočašće krenuli 05. rujna 2006. g. iz Gline, gdje je zatočen general Hrvatske vojske Mirko Norac, a cilj im je 09. rujna 2006. g. doći na Udbinu, gdje se gradi Crkva Hrvatskih Mučenika i gdje će se služiti sveta misa za sve hrvatske mučenike.

Hodočasnike su u Cetingradu dočekali mons. Marijan Ožura, cetingradski župnik i Milan Bogović, predsjednik Općinskog vijeća Cetingrad i predsjednik Udruge Cetin – 1527.

 

Kod spomenika hrvatskim braniteljima hodočasnici su se, predvođeni mons. Marijanom Ožurom, pomolili za duše poginulih hrvatskih vitezova, zapalili su svijeće, a mons. Marijan Ožura i Milan Bogović upoznali su ih sa prošlošću i sadašnjošću Cetingrada.

 

Svoj put prema Slunju hodočasnici su nastavili u pravcu Podcetina gdje su posjetili Stari grad Cetin. Tu ih je prigodnim riječima pozdravio predsjednik Udruge Milan Bogović upoznavši ih sa programom rada Udruge.

Hodočasnici „Lanca istine o Domovinskom ratu i zatočenim hrvatskim generalima“ koji su 06. rujna 2006. g. posjetili Stari grad Cetin: Branko Čulo (Osijek), Tomislav Banović (Vojnić), Željko Hajdarović (Čakovec), Ivan Jakelić (Šibenik), Ivan Mateša (Slunj) i Ivan Mikec (Varaždin).     Na vrh

 

19. rujna 2006. – LIJEČNICI – UMIROVLJENICI IZ KARLOVCA POSJETILI CETINGRAD I  CETIN

 

Liječnici–umirovljenici iz Karlovca posjetili su Cetingrad i Stari grad Cetin. U Cetingradu su ih dočekali i pozdravili mons. Marijan Ožura, cetingradski župnik, Nikoa Paulić, načelnik Općine, Milan Bogović, predsjednik Općinskog vijeća i predsjednik Udruge Cetin – 1527., Ivanka Magdić, ravnateljica Doma zdravlja Slunj i Ivan Mateša, tajnik Udruge Cetin – 1527.

 

Na Starom gradu Cetin liječnicima su se obratili Milan Bogović, predsjednik i Ivan Mateša, tajnik Udruge, upoznavši ih sa burnom prošlošću Cetingrada s posebnim naglaskom na povijesni značaj zasjedanja Hrvatskog Državnog Sabora 01. siječnja 1527. godine.

 

Poslije razgledavanja Cetina liječnici su posjetili Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, župni dvor, spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i mjesnu ambulantu.

 

Mons. Marijan Ožura upoznao je goste sa prošlošću Župe Cetingrad, stradanju u Domovinskom ratu i poslijeratnoj izgradnji crkve.

 

Nikola Paulić goste je upoznao sa stradanjem u Domovinskom ratu i radnjama koje se poduzimaju kako se posljedice rata što prije prevladale, a o stanju zdravstva na području Cetingrada govorila je Ivanka Magdić.

U ime liječnika zahvalnost je izrazio primarius dr. sci.  Vladimir Cvitanović.

 

20. rujna 2006. g. primarius dr. sci. Vladimir Cvitanović telefonom je nazvao Ivana Matešu, tajnika Udruge, zahvalivši se u svoje ime i u ime svih liječnika na srdačnom prijemu i dobrodošlici izrazivši želju da za časopis Matice hrvatske Karlovac „Svjetlo“ napišemo članak o Cetinu.     Na vrh

 

 

21. rujna 2006. – RAZGOVOR SA MARINKOM MILČIĆEM, ZAMJENIKOM ŽUPANA KARLOVAČKE ŽUPANIJE

 

Zamjenik župana Karlovačke županije Marinko Milčić primio je u radnu posjetu predsjednika i tajnika Udruge Milana Bogovića i Ivana Matešu.

Čelnici Udruge upoznali su zamjenika župana sa ciljevima i planovima između kojih su posebno izdvojeni što hitnije uređenje i čišćenje Cetina, kako bi posjetitelji mogli nesmetano razgledati prostor Staroga grada i početak radova na izradi projektne dokumentacije.

Zamjenik župana Marinko Milčić iskazao je riječi pohvale za sve što je učinjeno i što je planu učiniti, dajući punu potporu a kako je i sam naglasio, budući se ovdje radi o projektu od nacionalnog značaja izrazio je želju postati članom Udruge. Ovoj želji odmah je sa zadovoljstvom udovoljeno i Marinko Milčić je od danas član Udruge Cetin – 1527.      

     

Na vrh

 

28. rujna 2006. – DJELATNICI MINISTARSTVA KULTURE -  REGIONALNOG ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE KARLOVAC NA CETINU

 

Djelatnici Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture arheologinja Sonja Jakšić i arhitekta Krešimir Raguž posjetili su Stari grad Cetin, gdje su ih dočekali predsjednik Milan Bogović, tajnik Ivan Mateša i član Upravnog odbora Marko Medved.

Tema razgovora bila je podnošenje zahtjeva prema Ministarstvu kulture radi uvrštenja u Državni proračun za 2007.g. Poslije obilaska Starog grada Cetina posjećeni su lokaliteti: izvor Kraljevac, Mali Cetin i Crkvina.

 

Razgovor o obnovi Cetina nastavljen je u župnom dvoru kod mons. Marijana Ožure i u uredu načelnika općine Nikole Paulića.      Na vrh

 

 

08. listopada 2006. PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI HRVATSKE DRŽAVE I UREĐENJE CETINA

 

U organizaciji Udruge Cetin – 1527. održano je obilježavanje 08. listopada - Dana Nezavisnosti Hrvatske Države. Dan Nezavisnosti Hrvatske Države proslavljen je radno i svečano.

 

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa koju je predvodio mons. Marijan Ožura, a poslije svete mise  kod spomenika hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene su svijeće. Prigodnu riječ kod spomenika hrvatskim braniteljima kazao je Milan Bogović, predsjednik Udruge, posebno naglasivši značaj 08. listopada 1991.g. i žrtve koju su poginuli hrvatski vitezovi ugradili u slobodu koju živimo.

 

Proslava je nastavljena radno na Starom gradu Cetin, gdje je oko 100 osoba iz Zagreba, Cetingrada, Drežnika, Karlovca, Plitvica, Rakovice, Saborskoga, Slunja, Velike Kladuše i Vojnića uređivalo i čistilo prostor Staroga grada.

 

Predvečer, poslije radova, program je nastavljen svečanim domjenkom i domoljubnim pjesmama.       Na vrh

 

 

26. studenog 2006.   4. DAN SJEĆANJA I ZAHVALNOSTI U CETINGRADU

 

Četvrti Dan sjećanja i zahvalnosti održan je 26. studenoga 2006. g. u Cetingradu, u središtu mjesta i na Starom gradu Cetin. Organizatori ovog događaja su Grad Slunj, Općine Cetingrad, Lasinja, Plitvička Jezera, Rakovica i Saborsko, Udruga Cetin - 1527. i Zajednica povratnika i useljenika Karlovačke županije.

 

Dan sjećanja i zahvalnosti utemeljen je kao Dan naše zahvalnosti svim vitezovima koji su svoje živote dali za slobodu Domovine, naše zahvalnosti svim dobrim ljudima koji su tijekom našeg progonstva činili dobra djela nama prognanicima i kao sjećanje na dane Domovinskog rata i progonstva kako se ti dani nikada nebi zaboravili, kako bi se to sjećanje prenosilo sa koljeno na koljeno, sa naraštaja na naraštaj.

 

Svetu misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je fra Draženko Tomić, tajnik Gospićko – senjske biskupije a koncelebrirao je domaći župnik mons. Marijan Ožura. U nadahnutoj propovijedi fra Draženko Tomić naglasio je, kako je veliko blago imati vlastitu državu, ali kako to blago treba čuvati. Zato je potrebno, kazao je propovjednik, njegovati zajedništvo i osjećaj žrtve za drugoga.

Na misi je pjevalo Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“ iz Karlovca pod umjetničkim ravnanjem voditeljice prof. Irene Božičević.

 

Poslije svete mise kod spomenika hrvatskim braniteljima zapaljene su svijeće i položeni su vijenci. Molitvu za poginule branitelje predvodio je mons. Marijan Ožura a prigodnim riječima nazočnima se obratio načelnik Općine Cetingrad Nikola Paulić.

 

Kulturni dio programa Dana sjećanja i zahvalnosti održan je na Starom gradu Cetin a voditeljica programa bila je učenica srednje škole Kristina Brajdić. Program je započeo pjevanjem hrvatske himne „Lijepa naša domovina“ u izvođenju Prvog hrvatskog pjevačkog društva „Zora“ iz Karlovca a nastavljen  nastupom klape „Ivan Mažuranić“ iz Karlovca i Kulturno – umjetničkih udruga: „Antun Matija Relković“ iz Davora, „Fra Ivan Franjo Jukić“ iz Vojnića, „Izvor“ iz Rakovice, „Sveti duh“ iz Hrvatskog Blagaja i Pavlovca, „Lađevčani“ iz Lađevca i „Cetingadska tamburica“ iz Cetingrada.

 

Cjelodnevni program uljepšali su svojom nazočnošću pripadnici „Karlovačkog počasnog voda“ pod zapovjedništvom brigadira Hrvatske vojske Dubravka Halovanića.

 

Obilježavanju 4. Dana sjećanja i zahvalnosti nazočili su i prigodnim riječima obratili se nazočnima: Vlado Jelkovac, zastupnik u Hrvatskom Državnom Saboru, Marinko Milčić, zamjenik župana Karlovačke županije, Željko Mihalić, zamjenik gradonačelnika Duga Rese, Ivica Gračan, načelnik Općine Netretić, Milan Bogović, predsjednik Općinskog vijeća Cetingrad i Udruge Cetin – 1527., Petar Brajdić, zapovjednik Cetingradske Bojne i Ivan Mateša, predsjednik Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije.

 

U ime organizatora obratio se Ivan Mateša koji je u nadahnutom govoru povezao povijest, sadašnjost i budućnost Hrvatske Države i Hrvatskog Naroda s posebnim naglaskom na značaj Domovinskog rata i dr. Franje Tuđmana, predsjednika Hrvatske Države i vrhovnog zapovjednika Hrvatskih Oružanih Snaga, oca i majke Domovine.       Na vrh

 

18. prosinca 2006. – Proslava 480-e obljetnice zasjedanja Hrvatskog Državnog Sabora (Pozivnica)

 

UDRUGA CETIN – 1527.
TRG HRVATSKIH BRANITELJA 2
47222 CETINGRAD

Cetingrad, 18. prosinca 2006.

 

 

 P   O   Z   I   V   N   I   C  A

 

Na Novu godinu, 01. siječnja 1527. održano je na Cetinu kod Cetingrada povijesno zasjedanje Hrvatskog Državnog Sabora na kojemu je za kralja Hrvatske izabran Ferdinand Habsburški.

Udruga Cetin – 1527. svake će godine na svečan i dostojanstven način  obilježiti i proslaviti ovaj značajni datum hrvatske povijesti.

Pozivamo Vas 01. siječnja 2007.g. (ponedjeljak) u Cetingrad, kako bi zajedno proslavili 480-u obljetnicu zasjedanja Hrvatskog Državnog Sabora.

PROGRAM:

12,00-13,00 sati - Sveta  misa  u  župnoj  crkvi  Uznesenja  Blažene  Djevice  Marije
                                 Svetu  misu  predvodi  biskup  Gospićko-senjske biskupije mons.
                                 Mile Bogović

13,00-13,30 sati - Molitva i polaganje vijenaca kod spomenika hrvatskim braniteljima
                                 u središtu Cetingrada                     

14,00-15,00 sati - Stari grad Cetin, središnja  svečanost  480-e  obljetnice zasjedanja
                                 Hrvatskog Državnog Sabora 

 

 

 

Predsjednik

Milan Bogović

Na vrh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

© 2008. Udruga Cetin - 1527.